Deel 9


Vlieland, 22 augustus 2007


En dit is dan ons laatste verslag.

We hebben nog wel een aantal dagen die we al zwervend op het ons bekende IJsselmeer en de Waddenzee zullen doorbrengen. Kreeft eten op Vlieland mocht natuurlijk ook dit jaar niet ontbreken en ze smaakten weer heerlijk.

Sinds ons laatste verslag vanuit Blankenberge hebben we achtereenvolgens Zierikzee, Willemstad, Stellendam, IJmuiden, Muiden, Lemmer, Stavoren en Vlieland aangedaan. In Zierikzee eindelijk een nieuw toilet van het juiste type aan kunnen schaffen en installeren. Het oude toilet is een constante bron van zorg en lekkage geweest. Het oude is tijdens de reis wel zo'n 7 of 8 keer van zijn plaats geweest, uit elkaar gehaald en met kit en staaldraad in bedrijf gehouden. Waterdicht werd het echter nooit.
In Willemstad twee van de kleinkinderen weer gezien en in Stellendam de hele dag de wasmachines voor ons laten werken. IJmuiden kende veel wind ( tot 35 knopen in de haven) en een weerzien met een lieve vriendin. In Stavoren weer heerlijk bij zitten kletsen met zeilvrienden.

Het weer in augustus is ons goed gezind. De motor wordt alleen gebruikt voor de havenmanoeuvres. Zelfs het Noordzeekanaal was helemaal bezeild. Het moet trouwens even gezegd dat we ondanks of misschien dankzij het slechte weer heel erg veel hebben kunnen zeilen en dus de motor bijna niet hebben gehoord. En zo hoort het ook. Nu genieten we ook van de zon en de lekkere temperaturen. De zomer is uiteindelijk dan toch gearriveerd.

Op onze zeiltocht van Stellendam naar IJmuiden werden we ter hoogte van Zandvoort geënterd door een snelle RIB van de Kustwacht. Twee van de vijf opvarenden kwamen aan boord voor de controle van paspoorten, scheepspapieren en BTW-verklaring. De zwarte strepen op de stuurboordromp zijn nog de stille getuigen van dit bezoek. Gelukkig hebben ze geen monster van de dieseltank genomen, want dat is echt een ratjetoe van wel legale en in Nederland niet legale diesel in pleziervaartuigen. We hebben de bonnetjes van de witte en groene diesel uit Engeland en Ierland overigens wel goed bewaard, voor het geval dat.

Na de soms (volgens ons) exorbitante prijzen voor ligplaatsen in Engeland en Ierland zijn de kosten in Nederland weer veel beter te verteren. Elke dag een krantje kopen is ook gewoon lekker al zijn de namen van de nieuwe bewindslieden nog wel even wennen voor ons.

Over een paar dagen gaan we terug naar thuishaven Medemblik. Dan een paar dagen inpakken, opruimen, schoonmaken en poetsen. Op vrijdag 31 augustus kunnen we ons huis weer in en gaan die dag dan ook weer naar Schiedam. Zal best gek zijn om weer in een huis te wonen.
(Zou de auto het ook nog doen na bijna 5 maanden?)

Zeilgroeten, tot ziens en dank aan allen die ons hebben gevolgd voor jullie belangstelling.

Het was goed.

Winny en Rens

 

Statistiek:

Gevaren : 2.002 mijl ( t/m Vlieland; er komt nog ca. 60 mijl bij)
Aantal landen aangedaan : 5
Aantal plaatsen aangedaan : 44 ( waarvan een aantal zowel heen als terug)
Waarvan niet eerder bezocht : 25
Opmerkelijkste gebeurtenis : walvishaai van ca. 6 meter lengte naast de boot
Duurste aankoop : twee kleine ijsjes in London voor ruim Eur 7,50
Moeilijkste in Nederland : geen Engels terugpraten in gesprek met Duitsers

 

 

Terug naar het overzicht