Deel 3

Falmouth, 5 mei 2007

 

Sinds ons vorige verslag is er wat het weer betreft eigenlijk niets veranderd. Het hogedrukgebied is boven Engeland blijven liggen en zorgde voor de warmste aprilmaand sinds de metingen begonnen in het jaar 1572. Hierdoor is de kans overigens ook groot dat 2007 het jaar wordt met de hoogste gemiddelde temperatuur omdat ook januari t/m maart ruim bovengemiddeld scoorden. 2007 lost dan 2006 af en dat klinkt toch wel erg klimaatveranderend, temeer als je bedenkt dat het zeewater normaal rond de 7 graden Celcius is in april en nu 12 graden.

Dit alles weerhoudt ons er overigens niet van om te genieten van alle nieuwe plaatsen die we aandoen en de nieuwe kusten waar we langs varen. Vanaf Wight hebben we nu echt bijna alles kunnen zeilen. Soms doen we een wat grotere afstand en blijven dan een dagje liggen. Soms gaan we vroeg weg, zeilen een kort stuk en hebben dan de rest van de dag om met fiets en rugzak de omgeving te verkennen.

Zo hebben we achtereenvolgens Torquay, Brixham, Dartmouth, Salcomb, Plymouth en Fowey aangedaan en liggen nu in Falmouth.
Vooral de trip van Salcombe naar Plymouth is het vermelden in de annalen waard. De wind varieerde van 18 tot 31 knopen (Beaufort 5 tot 7). Een vriendin van ons zou zeggen “dikke vijf”.
De 22 mijl waren veel te snel voorbij. Eenmaal op zee liep de snelheid van de boot op naar boven de 7 knopen. De 8 knopen kwam vaak tevoorschijn op de log, daarna regelmatig de 9 surfend van de golven en een record op 10,3 knopen.
Voor de niet nautische lezers: dit is 19,1 km/uur.

Verder is het eigenlijk best wel een bewogen periode geweest.
In Brixham werden we door de plaatselijke zeilvereniging uitgenodigd mee te doen aan de jaarlijkse voorjaarsquiz. Onder de naam Double Dutch hebben wij de Nederlandse eer verdedigd. Met name in de muziekvragen waren we berenslecht. Ook de specifiek Engelse algemene kennis- en geschiedenisvragen waren best een probleem voor ons. Aan de andere kant waren we er weer erg trots op dat we als een van de weinigen wisten hoe het Amerikaanse project heette om te komen tot de eerste atoombom. Onze deelname werd meerdere keren tijdens de avond gemeld door de commodore. Na afloop van de quiz hebben we met heel veel van de leden een praatje gemaakt. Heel gezellig.
In Brixham hebben we ook ons bijbootje ToW-tje opgepompt om aan de kant te komen en heeft Win voor het eerst in haar leven geroeid. Gelukkig was het maar een klein stukje. We constateren ook dat hoewel niet lek, wel allerlei onderdelen van ToW-tje beginnen af te vallen. We doen een poging alles er weer aan te plakken maar dat blijkt later tevergeefs. In Plymouth nemen we afscheid van de oude en wordt een nieuw ToW-tje aangeschaft.

Het meest ingrijpende van deze periode heeft helemaal niets met zeilen te maken.

Sinds zaterdag 28 april, 20.00 uur zijn wij niet-rokers.

Het gaat erg goed, een enkel echt moeilijk moment daargelaten.

Rookvrije (en bijna hoestvrije) groeten.

Terug naar het overzicht