Deel 1

Duinkerken, 11 april 2007

Hoe anders is de start van deze sabbatical in vergelijk met die van 2003. Was het toen vooraf stressen door de visa voor Rusland en de perikelen met de mast van Touch of Wind. Nu is de voorbereiding beperkt gebleven tot de aanschaf van 80 zeekaarten via Marktplaats en de onvermijdelijke grote schoonmaak thuis om het huis netjes over te dragen aan de tijdelijke bewoners. Wat daarnaast ook een groot verschil is, is het weer. Bij vertrek stond er bft 8 en regende het de eerste dagen bijna constant. Op 9 en 10 april kregen we nog sneeuwbuien over ons heen op Norderney. Nu hebben we nog geen druppel regen gezien en schijnt de zon overdag uitbundig.

De wind is ons erg gunstig gezind. Van Medemblik naar Durgerdam helemaal bezeild. De keuze tussen staande mastroute en buitenom was snel gemaakt ten gunste van de laatste. Een prachtige zeildag van IJmuiden naar Stellendam was het resultaat. Daarna een uitstapje door Zeeland via Willemstad om afscheid te nemen van de kleinkinderen en via Zierikzee naar Blankenberge. Daar een dagje gelegen en de stad rondgefietst. Het is tenslotte al weer 10 jaar geleden dat we voor het laatst de Belgische kust hebben bevaren. De fietsen komen nu bijna elke dag uit de bakskist. Tien jaar geleden waren we nog op de benenwagen aangewezen en zagen we niet veel meer dan alleen het gebied direct rond de jachthaven.

Daarna Nieuwpoort aangedaan en nu dan in Duinkerken. Allemaal niet van die grote dagafstanden, maar we hebben besloten dat zeilen belangrijker is dan “verre” bestemmingen halen op één dag. Van Blankenberge naar Nieuwpoort komt de wind niet boven de 6 knopen. De bootsnelheid is gemiddeld slechts 4 knopen. De dag erop naar Duinkerken is de wind zelfs nog minder. Van de ca 20 mijl varen we er door het water slechts 12. De andere 8 mijl krijgen we gratis van de getijdestroom langs de kust terwijl we met een gemiddelde snelheid door het water van ca. 2 knopen in het zonnetje genieten van de vrijheid en het mooie weer.

De vooruitzichten voor de komende dagen blijven goed. Voor het weekend wordt in België zelfs 27'C voorspeld. Morgen steken we over naar Dover.

De makreel wil nog niet bijten (is het al het seizoen?).

Voor het overige : alles wel aan boord.

Groeten van twee al een beetje getaande en verweerde zeilers.

 

Terug naar het overzicht